Sparen voor later

Sparen voor later

Ook al ligt het moment van met pensioen gaan nu misschien nog ver weg, toch is het verstandig om er nu al rekening mee te gaan houden. Veel mensen komen er later achter dat alleen de AOW niet voldoende is om normaal van te kunnen leven.

Daarnaast is het ook niet zo dat je bij iedere werkgever automatisch pensioen opbouwt. Om zelf te zorgen dat je ook op latere leeftijd nog voldoende geld hebt om van te kunnen leven, is het belangrijk om nu al te beginnen met sparen voor later.

Inkomen voor later

Wanneer je geen of te weinig pensioen op kunt bouwen via je werkgever, is het verstandig om te kijken of je reserveringsruimte hebt. Volgens de Belastingdienst heb je dit bedrag de afgelopen 7 jaar aan te weinig pensioen opgebouwd.

Binnen deze reserveringsruimte is het toegestaan om aanvullend pensioen op te bouwen met financieel voordeel. Je kan kiezen voor een lijfrentespaarrekening of een spaarrekening bij een bank. Over dit geld hoef je geen vermogensrendementsheffing te betalen.

Sparen of beleggen

Als je geen reserveringsruimte hebt maar je wilt toch wat extra geld sparen voor je pensioen, dan kan je ook kiezen voor een gewone spaarrekening of een deposito. Het nadeel van deze twee is dat je helaas geen fiscale voordelen hebt.

Wil je in gedeeltes sparen dan kan je het beste voor een spaarrekening kiezen. Hier kan je dan per week, maand of jaar een vast bedrag storten. Wanneer je een groot bedrag bij elkaar gespaard hebt kan je beter voor een deposito kiezen.

Wat ook veel gedaan wordt tegenwoordig is geld beleggen. Wel is het zo dat je met beleggen meer risico loopt dan bij sparen. Aan de andere kant kan je door je geld te beleggen een veel hoger rendement behalen.

Kies je voor beleggen, dan heb je de keuze tussen beleggingsproducten met meer of juist minder risico. Je kan ook zelf kiezen of je veel zelf wilt doen of juist helemaal niets. Wel is het verstandig om wanneer je samenwerkt met een vermogensbeheerder eerst te kijken wat de kosten hiervan zijn.

Heb je een eigen huis, dan kan je dat ook als een leuke pensioenspaarpot zien. Wanneer je huis volledig is afgelost hoef je jezelf daar na je pensioen niet meer druk over te maken. Je kan ook wanneer je met pensioen gaat je huis verkopen en kleiner gaan wonen.

Meer te weten komen

Gasrekening


lees meer

belangrijkste tips


lees meer

pensioen


lees meer