De belangrijkste tips voor je bankzaken

De belangrijkste tips voor je bankzaken

Zelf je bankzaken bijhouden is echt niet zo moeilijk als het soms lijkt. Het is echt belangrijk om je geldzaken goed op een rijtje te hebben. Wanneer je wilt voorkomen dat je jezelf zorgen moet maken over je geld is het belangrijk om te weten hoe je je bankzaken op orde krijgt en houdt.

Vaste lasten op tijd betalen

Het eerste wat belangrijk is bij het doen van bankzaken is het betalen van je vaste lasten. Dit zijn bijvoorbeeld je huur of hypotheek, zorgverzekering, energierekening en overige verzekeringen. Zorg er altijd voor dat je al deze rekeningen op tijd betaalt.

Het is verstandig om regelmatig je banksaldo te checken en je betalingen in de gaten te houden. Wanneer je ziet dat een automatische incasso mislukt is, neem dan meteen contact op met dit bedrijf waaraan je de betaling had moeten overmaken.

Zorg ervoor dat het bedrag zo snel mogelijk betaald wordt. Wanneer het niet mogelijk is om dit bedrag in een keer te betalen, spreek dan een betaling in termijnen af. Zorg er wel voor dat je deze belofte ook nakomt.

Heb je recht op toeslagen?

Er zijn tegenwoordig een groot aantal voorzieningen en toeslagen. De kans is groot dat jij hier ook voor in aanmerking komt. Via de website van de Belastingdienst kan je eenvoudig zelf uitrekenen of je recht op toeslagen hebt en zo ja, hoe hoog het bedrag is waar je aanspraak op kunt maken.

Besparen

Misschien denk je er niet meteen aan, maar er is altijd wel iets te vinden waar je op kunt besparen. Kijk eens naar je abonnementen en vraag jezelf af of je hier echt nog mee door wilt gaan. Ongemerkt stop je hier een boel geld in wat je ook aan andere dingen kunt besteden.

Kijk eens heel goed waar jij je geld aan uitgeeft. Dit kan je eenvoudig bijhouden door een kasboek bij te houden. Tegenwoordig kan dit ook online. Op deze manier krijg je een prima overzicht van je uitgaven en zie je in een opslag waar je geld naar toegaat.

Zeker als je vaak online shopt is het verstandig om dit eens goed in de gaten te gaan houden. Vraag jezelf af voordat je iets koopt of je het wel echt nodig hebt. Ook in impulsaankopen gaat flink wat geld zitten waar je beter andere dingen mee kunt doen.

Meer te weten komen

gasrekening


lees meer

Sparen


lees meer

pensioen


lees meer