Financieel je toekomst vastzetten. Wat zijn de voordelen?

Financieel je toekomst vastzetten. Wat zijn de voordelen?

In een mensenleven kan heel veel gebeuren. Een aantal van deze gebeurtenissen hebben een grote invloed op je financiële wensen en verplichtingen. Enkele voorbeelden zijn samenwonen, trouwen of gezinsuitbreiding.

Wanneer je een of meer kinderen hebt is de kans groot dat deze wanneer ze wat ouder zijn willen gaan studeren. Waarschijnlijk wil je er zelf zeker van zijn dat je een goed pensioen hebt, zodat je jezelf op latere leeftijd op financieel gebied geen zorgen hoeft te maken.

De grote vraag is natuurlijk hoe je ervoor zorgt dat je financiële toekomst wordt vastgezet. Dit kan je het beste doen door een financieel plan te maken. Hiermee krijg je een goed inzicht om je toekomst financieel vast te zetten.

Een financieel plan maken

Door je financiële situatie goed in kaart te brengen maak je een begin met een goed geregelde financiële toekomst. Je doet dit door je inkomen, uitgaven en je eventuele vermogen met elkaar in verband te brengen.

Daarnaast is het verstandig om ook rekening met je persoonlijke omstandigheden te houden. Misschien woon je samen of ben je getrouwd, verwacht je in de toekomst een erfenis te krijgen of willen de kinderen gaan studeren. Bekijk ook wat je dromen voor je toekomst zijn.

Wanneer je financieel je toekomst vastzet, krijg je inzicht in de ontwikkeling van zowel je inkomen, uitgaven en je eventuele vermogen. Daarnaast helpt het je ook om eventuele risico’s zoals werkloos worden of een scheiding op te vangen.

Niemand kan in de toekomst kijken. Je wilt er waarschijnlijk niet al te veel rekening mee houden dat er in de toekomst nare dingen gebeuren. Mocht dit echter toch voorkomen, dan is het prettig om te weten dat je dit nu al ingecalculeerd hebt in je financiële plan.

Wanneer je een aantal verschillende scenario’s in gedachten houdt, kan je bepalen waar er eventuele financiële risico’s kunnen zitten. Zo zie je meteen wat je nu al goed geregeld hebt en wat je eventueel nog moet aanvullen.

Wanneer je een financieel plan maakt is het verstandig om met deze punten rekening te houden:

  • Breng je wensen en doelen in kaart
  • Analyseer je huidige financiële situatie
  • Bekijk je woonlasten en eventuele waarde van je huis
  • Kosten voor studie kinderen
  • Loopbaan en salaris
  • Pensioenopbouw
  • Hou rekening met onverwachte gebeurtenissen, bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid
  •  Analyseer de haalbaarheid van de door jou gestelde doelen
  •  Denk in oplossingen om zo je doelen te realiseren

Meer te weten komen

Gasrekening


lees meer

belangrijkste tips


lees meer

Sparen


lees meer

pensioen


lees meer